Bahan-bahan ( 5 biji )
1 batang petola sederhana besar
1 biji telur
1/4 cawan santan-lebih pun boleh
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk :
2 ekor ikan - diambil isinya (saya guna ikan selayang/sardin)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
Segenggam kelapa parut (kalau suka boleh letak lebih)
Cara-caranya
- Petola dibelah tengah dan buang bijinya. Kedua-dua hujung petola dibuang juga. Kemudian potong kepada 5 keratan (bergantung kepada saiz)
- Tumbuk semua (bahan-bahan tumbuk) hingga halus/lumat
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam mangkuk,masukkan garam dan gula,gaul sebati
- Akhir sekali masukkan telur dan gaul sebati
- Ambil sedikit adunan dan sumbatkan ke dalam petola,ulangi hingga habis
- Susun solok yang dah siap disumbat ke dalam loyang,siramkan santan ke atas solok tadi dan masak di atas dapur dengan api yang perlahan
- Loyang hendaklah ditutup supaya wap tak keluar dan bahagian atas solok akan masak
- Bila santan dah kering (jangan sampai hangus) bolehlah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan