4 pot beras basmathi - basuh dan saya rendamkan 30minit
4 pot @ lebih (bergantung kepada beras) santan
1/2 inci halia - dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan sedikit gula.
Cara -cara :
- Masukkan beras ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan santan yang telah dimasak dengan bahan.
- Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula.
- Tanak nasi sehingga masak.
- Bolehlah dihidangkan dengan lauk atau sambal kegemaran.
Sambal Tumis Ikan Bilis:
150 g ikan bilis
2 biji bawang besar - dihiris
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
20 tangkai lebih atau kurang cili kering - rebus, basuh dan toskan airnya
Sedikit belacan (secukupnya)
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis.
Cara-cara:
- Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
- Masak semula pes bawang yang telah dibuat tadi sehingga naik/terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan hirisan bawang besar dan air untuk kuah secukupnya.
- Apabila bawang telah masak, matikan api dan masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata ikan bilis dan bolehlah diangkat.