Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih - ditumbuk / dikisar
1 biji bawang besar /5 ulas bawang kecik - ditumbuk / dikisar
1/2 inci halia - ditumbuk / dikisar
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dihiris
2 sudu @ lebih cili kisar
Sedikit air asam jawa (kalau suka lebih masam)
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air
Minyak untuk menumis.
Cara-cara:
- Panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk/dikisar sehingga garing.
- Masukkan cili dan tomato. Masa sehingga terbit minyak (tomato tadi menjadi pes).
- Masukkan sedikit air dan ikan.
- Tutup kuali dan biarkan 2-3 minit.
- Kemudian masukkan pula bawang yang dihiris. Gaul rata.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, tambahkan dengan sedikit air asam jawa.Setelah ikan masak dan bawang agak layu, bolehlah diangkat.
- Siap dihidang.