-->
skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home
Subscribe:

☃ Resepi Emakku (─‿‿─)

Labels

  • Bubur (1)
  • Cupcakes (2)
  • Kek (1)
  • Kuih-Muih (3)
  • Lain-Lain (2)
  • Lauk-Pauk (11)
  • Mee (1)
  • Nasi (4)

Monday, 12 September 2011

Nasi Arab

Share


Bahan-Bahan

1 ekor ayam di potong 2bahagian
3pot beras BASMATI
Air Panas
2sudu minyak masak
1sudu minyak sapi
1batang kayu manis
3biji buah pelaga
2biji bunga cengkih
5labu bawang merah - dipotong dadu
3ulas bawang putih - dipotong dadu
1biji buah tomato - dikisar
2sudu tomato puri
1/5 tsp pewarna kuning (saffron)
2sudu rempah kabsa
1biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya
1biji lada merah (red pepper/capsicum) - dipotong dadu
1batang lobak merah dihiris halus-halus
sedikit biji lada hitam atau serbuk
2batang cili besar merah - tidak dipotong
sedikit kismis
garam secukup rasa



Cara-cara

  1. Rendam beras basmati dengan air biasa selama 30 hingga 60 minit.
  2. Tos dan rendamkan lagi dengan air mendidih selama 15 minit dan toskan.
  3. Panaskan periuk dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.
  4. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi dan campakkan sebatang kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
  5. Masukkan ayam, saffron, rempah kabsa, tomato kisar, tomato puri, capsicum, lobak merah dan gaulkan dalam periuk.
  6. Kemudian campakkan lemon hitam dan taburkan garam secukup rasa berserta kismis.
  7. Masukkan air panas mendidih secukupnya dan masukkan beras yang sudah ditoskan tadi.
  8. Tutup periuk rapat dan kuatkan api selama lebih kurang 10minit sehingga air menjadi kurang/kering.
  9. Campakkan cili besar merah ke dalam periuk. Jangan karis nasi dengan senduk tetapi karis sedikit-sedikit sahaja menggunakan belakang sudu dengan hati-hati supaya nasi tidak jahanam.
  10. Sekiranya air kelihatan tidak mentanakkan nasi tambah lagi tambah air sedikit demi sedikit dengan air panas mendidih dan tutup periuk.
  11. Selepas air kering kecilkan api selama 15minit.
  12. Angkat ayam tadi dan bakarlah dalam 5-10minit dalam foil aluminium dengan kepanasan 200'c.
  13. Sos - Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.
  14. Siap dihidangkan
Labels: Lauk-Pauk
Newer Post Older Post Home

Jom Click-Click

Pengikut Setia

Resepi Fb

Resepi Popular

  • Sambal Belacan Indonesia
    Bahan-bahan ( 4-6 org makan ) : 5 biji cili merah atau segenggam cili padi 1 biji tomato dipotong wedges 4 ulas bawang putih 1 ulas ba...
  • Ayam Pop Indonesia
    Bahan-bahan ( 4-6 org makan  ) Ayam kampong 1 ekor potong 4 8 ulas bawang putih 2 batang serai 3 sudu makan cuka garam secukupnya ai...
  • Resepi Sambal Tempe Goreng Jawa
    Bahan-Bahan : 2 bungkus tempe-potong dadu 1 biji kentang-potong dadu sooh hoon 1 biji bawang besar* 2 biji bwg putih* 2-3 biji cili k...
  • Sambal Ikan Tenggiri
    Bahan-bahan: 2 keping ikan tenggiri 3 ulas bawang putih - ditumbuk / dikisar 1 biji bawang besar /5 ulas bawang kecik - ditumbuk / diki...
  • Tom Yam Bangkok
    Bahan-Bahan :  Serai (hiris dalam 1 inci) daun limau purut

Buku Resepi

  • ▼  2011 (25)
    • October (2)
    • September (23)

Jumlah Skodeng

Powered by Blogger.
 
Copyright (c) 2011 ☃ Resepi Emakku (─‿‿─). Designed by Ibu Hamil - iPhone Games, Costa Rica, iPhone 5 Cases