2 kilo ikan kembung
cili kering (dikisar asing - masuk dlm kuah ikut byk mana kita suka)
2 labu bawang besar
6-7 ulas bawang merah
2 inci belacan
2 btg bunga kantan
sedikit daun kesum
6-7 keping asam gelugur (asam keping)
garam secukup rasa
sedikit perasa
bihun laksa (beras)1 paket (rendam 1-2 jam sebelum rebus dlm periuk)
Ulam-Ulaman :
ulam raja/daun selom
timun
bawang besar
cili padi
asam limau
Telur ayam (rebus)
Sambal kelapa/nyior :-
kelapa parut diblend bersama sedikit cili kisar serta sedikit garam
Cara-caranya :
- Cuci ikan kemudian direbus bersama dgn asam keping (3keping).
- Tunggu sejuk dulu pastu asingkan isi dgn tulang ikan.
- Isi ikan diblend kemudian asingkan (guna air rebusan td)
- Tulang diblend juga (kena tapis ngan penapis yg halus)
- Bawang besar, bawang merah dan belacan diblend bersama
- Akhir sekali satukan kesemua bhn yg telah diblender td ke dlm periuk.
- Jerang bersama daun kesum, bunga kantan dan asam gelugur.
- Tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan garam serta perasa secukupnya.
- Siap di hidangkan.