Bahan-Bahan :
1 kg isi tenggiri / ikan kacang
5-6 sudu besar santan pekat
2 biji telur
100g / 4 sudu besar tepung ubi
1/2 cwn minyak masak
garam, gula, dan perisa (secukup rasa)
Bahan sambal :
3-4 sudu besar cili boh
4 biji bwg merah
1 biji bwg besar
4 biji bwg putih
1" halia
1" kunyit
1" lengkuas
4-5 batang serai
4 biji buah keras
1- 1 1/2 “ belacan
3-4 sudu besar rempah kari
Cara-caranya :
- Bersihkan ikan macam biasa. Kikis isi tenggiri, asingkan
- Kisar semua bahan sambal.
- Tumis dgn 1/2 cwn minyak. Kalau waktu tumis rasa xcukup minyak, boleh tmbah minyak sikit.(mmg byk guna minyak sebab lama-lama akan kering)
- Tumis sampai agak pekat. Kacau selalu supaya tidak hangit
- Kemudian masukkan bahan perisa. (biar agak masin dari biasa, sbb nanti bila dah campur dengan isi ikan, ia jadi tawar sikit)
- Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
- Bila dah sejuk, ambil sambal dan masukkan dalam isi ikan tadi.
- Masukkan juga tepung ubi, santan dan telur. Kemudian gaul hingga sebati.
- Sediakan daun pisang kemudian bolehlah dibungkus . Selesai membungkus, bolehlah dibakar sehingga masak.