Sesuai untuk ikan Mayong / Duri & lain-lain
Bahan-bahan
Ikan mayong/duri 1 ekor sedang
(dipotong nipis2) - dibersihkan & diperap dgn garam & air asam jawa sebentar
20-30 tangkai lada kering* - nk kuahnya pekat boleh tambah lagi
2-3 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
1" halia*
1" kunyit*
1 sb lada hitam*
1" belacan*
3 sb asam jawa
garam & serbuk perasa secukupnya
daun kesum secukupnya
Cara-cara
- Semua bahan yang bertanda (*) diblender hancur
- Panaskan sedikit minyak di dlm periuk
- Tumiskan bahan2 yg diblender tadi sehingga garing & naik minyak - sambil dikacau rata
- Masukkan ikan kemudian
- Perahkan air asam jawa tadi & tambah air lagi agak-agak menutupi kesemua ikan tersebut
- Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam, serbuk perasa
- Kemudian masukkan daun kesum, biarkan hingga mendidih & agak pekat sikit.
- Siap utk dihidangkan.